Składniki na ciasto puszek (blacha 14x32 cm):
- paczka masła lub margaryny (200 g.)- 5-6 jajek (osobno żółtka i białka ubite na sztywną pianę)
- 1 szklanka cukru (u mnie niepełna)
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- cukier waniliowy - u mnie prawdziwy i bardzo aromatyczny, więc niecałe pół łyżeczki
Jak przygotować ciasto puszek?
Bardzo prosto! Do miski wrzucamy masło, żółtka jajek i cukry. Dokładnie miksujemy.Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, ocet i olej. Znów miksujemy.
Na końcu trzeba jeszcze dodać ubitą pianę z białek i wymieszać - teraz już najlepiej łyżką.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni około 45-50 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz