Wyjątkowo lubimy ciasta z dodatkiem kakao. Bo kto by nie lubił czekoladowych smaków! Takie ciasto można po prostu polać czekoladą. Można je też przełożyć powidłami albo bitą śmietaną. Jedno ciasto i mnóstwo wariacji. A przepis bardzo prosto. Masz ochotę na coś słodkiego z piekarnika i za godzinę jest już na Twoim stole.
Moja blacha miała wymiary 30x20cm na dużą blachę
trzeba będzie zwiększyć ilość składników przynajmniej o
połowę.
- kostka margaryny lub masła
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
- 4 łyżki dżemu lub powideł
- 9 łyżek kakao
- 4 łyżeczki sody
- 4 jajka
Łatwe ciasto czekoladowe - przygotowanie
Masło rozpuścić w garnku i zagotować z cukrem,
kakao, mlekiem i dżemem. Podczas gotowania trzeba mieszać, by powstała jednolita
masa, którą odstawiamy na chwile do przestygnięcia. Ja dla szybszego efektu,
wystawiam ją za okno :)
W tym czasie można ubić pianę z białek. Do wystudzonej
masy dodajemy żółtka i przesiewamy mąkę z sodą. Miksujemy. Dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia
blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni
50-55 minut.
Połowę przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki. Drugą
część zostawiłam tylko polaną masą czekoladową.
Do polewy można wykorzystać tę
samą masę, którą przygotowaliśmy do ciasta (trzeba odlać niewielką część zanim
dodamy mąkę i jajka) lub zrobić drugą z rozpuszczonej gorzkiej czekolady z
odrobiną mleka lub:
Przepis na
polewę czekoladową:
- pół kostki masła
- pół
szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody albo
mleka
W tym czasie można ubić pianę z białek. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i przesiewamy mąkę z sodą. Miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Połowę przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki. Drugą część zostawiłam tylko polaną masą czekoladową.
Do polewy można wykorzystać tę samą masę, którą przygotowaliśmy do ciasta (trzeba odlać niewielką część zanim dodamy mąkę i jajka) lub zrobić drugą z rozpuszczonej gorzkiej czekolady z odrobiną mleka lub:
- pół szklanki cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz