10 stycznia
Proste ciasto z kawałkami jabłek - przepis
Najprostsze ciasto świata. Bez mleka, co istotne teraz dla mnie - matki karmiącej na diecie bezmlecznej. Wreszcie mogę bezkarnie zjeść domowe ciasto. Do tego zrobione w kilka minut!
Ciasto jest wilgotne ale nie zakalcowate, a jabłka przełamują słodycz ciasta. Można jeść i na zimno i na ciepło. Na jednym kawałku raczej się nie skończy...
Składniki potrzebne do porcji ciasta z jabłkami - porcja na standardową tortownicę:
2 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
80 dkg jabłek obranych i pokrojonych na niewielkie kawałki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka należy ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać. Potem dodajemy pianę z białek i mieszamy już bez użycia miksera (najlepiej sprawdza się drewniana łyżka). Na końcu jeszcze delikatnie łączymy masę z jabłkami.
Całość wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 min. - godzinę w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
A może przepis na:
Murzynek ze śliwkami Jabłecznik babci
AUTOR:
Myśli Niepokoje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz