Łatwy w przygotowaniu i całkiem smaczny jeżyk już w trakcie przygotowania przekonał do jedzenia owoców mojego niejadka.
By stworzyć owocowego jeżyka potrzebne będą:
wykałaczki, podłużna gruszka, dwa goździki, rodzynki lub kawałeczki suszonej śliwki, winogrona, kilka kawałków kolorowych warzyw lub owoców (ja użyłam pomidorków koktajlowych, mandarynek, brzoskwini, ale ładnie będą też wyglądać truskawki, maliny, jabłka)Jak przygotować jeżyka z owoców?
Gruszkę należy obrać mniej więcej na połowie długości (węższą część) i w ten sposób zostaje "nosek" z ogonka. W nieobraną część gruszki trzeba wbić wykałaczki - czyli kolce jeżyka. Jedną wykałaczkę przełamujemy i na niewielki jej kawałek nabijamy rodzynki wbijając je w gruszkęi tworząc oczy jeżyka. Potem na kolce nadziewamy wybrane owoce czy warzywa. Jeżyk jest gotowy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz