11 listopada

Zebra - przepis na ciasto w paski

Zebra przepis na proste ciasto na oleju

Zebra to ciasto nietypowe, bo robione bez dodatku nabiału. Jest tutaj natomiast napój gazowany. Być może to dzięki niemu ciasto jest puszyste, ale nie suche. Tym różni się od typowych babek. Polecam je na co dzień i od święta, bo - nie dość, że smaczne - to zawsze się udaje!

Moja zebra ma może nie do końca regularne paski, ale tak to jest gdy ma się kilka minut na zrobienie ciasta i brakuje czasu na precyzyjne układanie warstw. A powinno się je nakładać po kolei warstwami - raz jasne ciasto, raz kakaowe aż do wykorzystania całej masy.

Składniki na ciasto zebrę - porcja na okrągłą klasyczną tortownicę:

- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 pełne szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka napoju gazowanego (sprite, fanta, oranżada itp.) lub gazowanej wody mineralnej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny lub kropla cytrynowego aromatu do ciast.

Jak zrobić ciasto zebrę?

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając cukier. Do piany dokładamy żółtka i miksujemy. Następnie do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy olej, napój gazowany i skórkę z cytryny. Wszystko razem dokładnie mieszamy (żeby ciasto było bardziej puszyste można robić to już łyżką).

Ciasto dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy kakao. Drugą możemy zagęścić 2 łyżkami mąki. Obie masy dokładnie mieszamy i wylewamy naprzemiennie na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy około godziny w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

A może przepis na:

Łatwą babkę z kakao                          Ciasto czekoladowe
      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Barwy i odcienie codzienności , Blogger