Wilgotny, ale bez zakalca. Mocno czekoladowy, ale nie za słodki. Murzynek idealny. Uwielbiam ciasta z dodatkiem kakao, a takie szybkie i łatwe w przygotowaniu lubię najbardziej. Przepis na murzynek zdobyłam od cioci, która jest jego mistrzynią. Znam też trik, dzięki któremu ciasto jest naprawdę pyszne.
Otóż okazuje się, że ciasto w długiej i wąskiej blaszce zawsze wychodzi super, a w kwadratowych większych - jest za suche. Tak twierdzi ciocia. Dlatego lepiej zrobić je w dwóch keksówkach niż dużej blaszce.
Składniki na jedną blaszkę murzynka:
1 paczka masła/margaryny
1/3 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao
2 szklanki mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przygotować murzynka?
Masło gotujemy w garnuszku dodając wodę, cukier i kakao. Gdy masa będzie jednolita a cukier zupełnie się rozpuści, całość studzimy.
Potem do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Całość miksujemy. Na koniec jeszcze - ubita na sztywno - piana z białek i mieszamy już delikatnie łyżką, aby nie zniszczyć puszystości piany.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Murzynka pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze ciepłe ciasto polewamy czekoladą. Przed polaniem polewą nakłuwamy ciasto delikatnie np. wykałaczką. Dzięki temu polewa odrobinę wsiąka w ciasto i jest ono pysznie wilgotne.
Składniki na polewę czekoladową:
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
2 łaski łyżki śmietany najlepiej 18%
Wszystko razem rozpuścić i polać ciasto.
Smacznego! :)
Zobacz także:
Przepis na ciasto czekoladowe Przepis na murzynek ze śliwkami Przepis na zebrę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz