09 lutego

Placki ziemniaczane jak marzenie

Placki ziemniaczane prosty przepis

Lubię to! Przez długi czas miałam w głowie przekonanie, że na zrobienie placków ziemniaczanych trzeba zarezerwować pół dnia. Miałam przed oczami babcię, furę ziemniaków i małą tarkę... A przecież żyjemy w epoce wszelkich maszyn do mielenia, tarcia, ucierania! Z nimi przygotowanie placków ziemniaczanych zajmie pół godziny. Można jeść je na słodko albo z gulaszem. 



Do zrobienia placków ziemniaczanych dla 3-4 osób potrzebne będą:


1 kg ziemniaków
1 duże lub 2 mniejsze jajka
średnia cebula
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia

Obrane i umyte ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce lub maszynką elektryczną (nakładka z wypustkami). Wrzucamy na chwilę na durszlak, by odcisnąć nadmiar wody i łączymy z resztą składników.

Ciasto (ja swoje cały czas trzymam na durszlaku) rozsmarowujemy na patelni z rozgrzanym olejem i pieczemy z dwóch tron na rumiano. My lubimy cienkie. Potem odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym i od razu zasypujemy cukrem (jeśli podajemy na słodko).



A może przepis na:

Smarowidło na kanapki                Domowy pasztet
         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Barwy i odcienie codzienności , Blogger