Coraz
częściej sięgam po naturalne leki i kosmetyki. Doceniam ich właściwości i brak
całej tej chemii - barwników, konserwantów i innych aromatów. Zaczęłam też na
sobie i rodzinie testować syropy prosto z natury. Okazuje się, że całkiem
skutecznie rozgrzewają, łagodzą kaszel, wzmacniają odporność organizmu. Po konsultacjach społecznych
(mama, ciocia, teściowa koleżanki, książka zielarska i – oczywiście – Internet)
zebrałam 9 przepisów na domowe syropy, które można podawać także dzieciom.
Niektóre
naturalne syropy można zrobić i zażywać praktycznie zaraz po przygotowaniu, składniki na
inne trzeba zbierać latem lub jesienią.
Większość z nich
należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 48-72 godziny. Potem tracą swoje
właściwości.
Część z nich
warto podawać profilaktycznie w sezonie przeziębień, a inne pomogą już w
trakcie infekcji. W przygotowaniu takich syropów bardzo istotne są składniki –
im mniej w nich chemii i sztucznych dodatków, tym lepiej. A zatem jeśli miód to
ze znajomej pasieki, jeśli czosnek to tylko polski, jeśli czarny bez to taki
oddalony od uczęszczanych dróg.
1. Przepis na
syrop z czosnku
Antybakteryjne
działanie czosnku udowodniono naukowo, dlatego jest niezastąpiony przy
wszelkich infekcjach, także przeziębieniowych. Najlepiej gdyby maluch chrupał
codziennie świeżo obrany ząbek czosnku. Hm… Gdyby tylko to było takie proste!
Dzieciom nie akceptującym charakterystycznego smaku, ale warto przemycać go
wszelkimi dostępnymi sposobami.:)
Do zrobienia
syropu z czosnku potrzebujemy:
– 2 ząbki
polskiego (nie chińskiego!) czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojonego w
drobne plasterki
– sok z ćwiartki
cytryny
– 3 łyżeczki
miodu
Wszystkie
składniki mieszamy w małym słoiczku i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około
trzech godzinach jest gotowy do podania. Potem powinien być przechowywany w
lodówce nie dłużej niż dwa dni. Podajemy łyżeczkę rano i wieczorem dzieciom w
wieku od 3 lat.
2. Przepis na
domowy syrop z cebuli
Syrop z cebuli
nie jest może najpyszniejszy, ale ma niezaprzeczalną zaletę smakową – jest
słodki! Może więc uda się przekonać do niego dzieci. Dla mniej słodkich doznań
smakowych można dodać do syropu sok z cytryny.
Drobno posiekaną
cebulę układamy warstwami zasypując cukrem lub polewając miodem. Odstawiamy w
ciepłe miejsce (lub wstawiamy do miseczki z ciepłą wodą), żeby wydzielał się
sok. Pierwszą dawkę można podać już po godzinie – dwóch od przyrządzenia.
Cebula działa
bakteriobójczo, przeciwkaszlowo, ale też wykrztuśnie, dlatego syrop warto
podawać najpóźniej dwie godziny przed snem.
Uwaga z
podawaniem go maluszkom! Podobno można go stosować u rocznych szkrabów, ale
radzimy ostrożność. Sok z cebuli (do tego na słodko) to dość ciężkie
“przeżycie” dla wątroby małych dzieci. Istnieje ryzyko bólu brzuszka.
3. Przepis na
syrop z imbiru
Imbir działa
rozgrzewająco i przeciwgorączkowo, wzmacnia odporność, ma też działanie
przeciwbólowe.
Obrane kłącze
imbiru należy pokroić na cienkie talarki lub zetrzeć na tarce i zalać wodą
(około 2 szklanek) i gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Do wywaru
dodajemy około pół szklanki cukru, a najlepiej miodu i mieszamy aż do powstania
gęstego syropu. Można dodać 2 goździki.
Po wystudzeniu
podajemy dziecku 1 łyżeczkę na dobę. Można dodawać go też do herbaty o
temperaturze około 40 stopni. Wtedy syrop nie utraci swoich właściwości.
4. Przepis na syrop
z imbiru i cytryny
Obrany imbir
ścieramy na tarce. Do słoika wlewamy 3 łyżki miodu. Umytą i wyparzoną cytrynę
kroimy na cienkie plastry usuwając pestki i 3 plasterki układamy na dnie
słoika. Całość posypujemy startym imbirem. Powtarzamy wszystkie warstwy po
kolei tak, aby na górze słoika przed zamknięciem znajdował się miód.
Syrop w
zamkniętym słoiku wstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Potem przechowujemy w
lodówce i dodajemy do herbaty.
Uwaga! Syropów z
miodem nie powinniśmy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.
5. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju – mają wtedy najwięcej leczniczych właściwości. Nie mają też jeszcze charakterystycznego gorzkiego smaku. Oczywiście najlepiej zbierać je z daleka od dróg czy pól, na których mogą być rozpylane pestycydy. Zbieramy kwiaty, gdy są najbardziej otwarte – w słoneczne przedpołudnie. A po zebraniu dobrze je wyłożyć na większej jasnej powierzchni, by wyszły z nich różni mali "lokatorzy".
Do zrobienia syropu z mniszka lekarskiego potrzebne będzie:
– około litr kwiatów mniszka lekarskiego
– litr wody
– 2-3 obrane cytryny
– ok. 3 szklanek cukru zwykłego lub trzcinowego (najlepiej nierafinowanego) lub miodu.
Oczyszczone kwiaty zalewamy zimną wodą i przez kwadrans gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Potem odcedzamy i dodajemy wyciśnięty sok z cytryn oraz miód/cukier. Wymieszany gotujemy na małym ogniu aż całość zgęstnieje. To może trwać nawet 2 godziny. Przelewamy do słoików, zakręcamy. Możemy spożywać nawet przez kilka miesięcy od przygotowania.
Podajemy dzieciom do 2 łyżeczek dziennie. Można także dodawać do herbaty albo po prostu do wody. Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego stosowany jest przy infekcjach dróg oddechowych, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne. Warto go stosować!
6. Przepis na
syrop z buraka
Sok z buraka piły
i polecały nie tylko nasze babcie, ale także praprababcie. Dobroczynne
działanie buraka było już znane w poprzednich wiekach! Taki syrop powinien
pomóc w różnych rodzajach kaszlu, ma mnóstwo witamin, a więc naturalnie wspiera
organizm w walce z infekcją. Ponieważ syrop z buraka działa wykrztuśnie możemy
podawać go dziecku nawet kilka razy dziennie, ale najpóźniej dwie godziny przed
snem.
Pierwszy przepis:
2 buraki ścieramy na tarce i dodajemy 3 łyżki miodu. Gotujemy na małym ogniu 20
minut. Schładzamy, podajemy dzieciom po jednej łyżeczce.
Drugi przepis na
syrop z buraka: startego na tarce buraka lub zblendowanego można też zasypać
cukrem/zalać miodem i odstawić w ciepłe miejsce.
A nasze babcie?
Drążyły w buraku otwór, sypały do niego cukier i podgrzewały na płycie
kuchennej.
Czarny bez jest
już od dawna wykorzystywany we wspomaganiu leczenia różnych infekcji. Ma
działanie przeciwzapalne i napotne. Łagodzi katar i wzmacnia organizm.
Syrop z czarnego
bzu przygotowuje się w czerwcu, wtedy łatwo zebrać mnóstwo kwiatów. A korzystać
z niego można całą zimę! Trzeba go tylko po przygotowaniu pasteryzować. Jest
słodki, więc świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty.
Do zrobienia
syropu z kwiatów czarnego bzu potrzebujemy:
– litr wody
– około 30
kwiatostanów
– 2-3 obrane
cytryny
– ok. 2,5-3
szklanek cukru zwykłego lub trzcinowego (najlepiej nierafinowanego) lub miodu
Kwiaty delikatnie
oczyszczamy (by straciły jak najmniej pyłku), układamy w słoiku, na nich
układamy pokrojone cytryny i zalewamy miodem lub wodą z rozpuszczonym wcześniej
cukrem. Mieszamy.
Odstawiamy pod
szczelnym przykryciem (najlepiej ściereczką) na 3-6 dni. Potem przelewamy przez
sito i krótko gotujemy. Wlewamy do wyparzonych słoików/butelek i wekujemy. Dla
pewności weki można jeszcze obgotować.
8. Przepis na
syrop z selera
Syrop z selera ma
mniej intensywny smak niż syrop z cebuli czy czosnku. Łagodzących
uporczywy kaszel. To istna bomba witaminowa. Selery zawierają witaminę A, B, E,
C i PP, a także inne składniki mineralne – potas, wapń, cynk, żelazo.
Uproszczony
przepis na syrop z selera:
Plastry selera
rozkładamy w małej misce, zasypujemy cukrem, zostawiamy na noc. Sok, który się
wydzieli podajemy dziecku.
Wersja "trudniejsza":
myjemy dużego
(ale nie wysuszonego w środku!) selera, przecinamy go na 1/4 wysokości. W
większym kawałku drążymy dziurkę i wsypujemy w nią 4 łyżeczki cukru lub miodu.
Mniejszy kawałek selera posłużyć ma za “przykrywkę”. Selera odstawiamy w ciepłe
miejsce i po kilku godzinach syrop z selera gotowy.
9. Przepis na
syrop z pędów sosny
Wiosenne pędy
sosny najlepiej zbierać z bocznych gałązek młodych drzewek. Drzewkom to nie
zaszkodzi, przycinanie im służy. Krótsze pędy są bardziej soczyste.
Około kilograma zielonych, oczyszczonych pędów wrzucamy do wyparzonego słoika i uciskamy, przesypując dużą ilością cukru. Przykrywamy. Pędy puszczą sok.
Po 4-5 tygodniach można zlać przez sito gęsty syrop.
Około kilograma zielonych, oczyszczonych pędów wrzucamy do wyparzonego słoika i uciskamy, przesypując dużą ilością cukru. Przykrywamy. Pędy puszczą sok.
Po 4-5 tygodniach można zlać przez sito gęsty syrop.
Przechowujemy go w zakręconych
butelkach, najlepiej odwróconych do góry dnem. Sam syrop pomaga na kaszel i
katar, ma właściwości wzmacniające. Można go także dodawać do wody czy herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz