Do zrobienia deseru z sercem będzie potrzebne:
- opakowanie czerwonej galaretki
- śmietana 36% - u mnie zawsze Łowicz, uwielbiamy smak tej bitej śmietany
- 2-3 łyżeczki cukru pudru
- owoce/płatki czekolady do dekoracji
- foremka do ciastek w kształcie serca
Wieczorem przygotowałam galaretkę. Zużyłam mniej wody niż w przepisie (jakieś 3/4). Po wymieszaniu przelałam na blaszkę pieczenia ciast. Chodzi o to, by galaretka po stężeniu była płaska i niezbyt gruba.
Następnego dnia za pomocą foremek do ciast w kształcie serduszka wycięłam z niej kształty. Wyjmowałam podważając łopatką do ciasta. Sprawdzi się też nóż z szerszym ostrzem.
Ubiłam śmietanę na sztywno dodając cukier puder - ilość według uznania.
Na spód kieliszków ułożyłam kawałki truskawek (ale to nie jest konieczność), do brzegów docisnęłam serduszkowe galaretki i dopełniłam bitą śmietaną. Na wierzchu ułożyłam owoce, jeszcze po jednym serduszku i chłodziłam deser w lodówce.
Niespodzianka się udała! Szybko, ładnie i smakowicie. Polecam!
Pomysł deseru zaczerpnęłam stąd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz