04 czerwca

Ciasto bez pieczenia - kokosowe rafaello na herbatnikach

Ciasto bez pieczenia kokosowe rafaello na herbatnikach
W gorące dni trudno zmobilizować się do stania w kuchni i dodatkowego jej ocieplania rozgrzanym piekarnikiem. Co jednak zrobić, gdy na drugi dzień wybieracie się z wizytą do znajomych i obiecaliście przywieźć coś słodkiego i domowego? Jak to co? Przygotować rafaello na herbatnikach! Ciasto pyszne i bez pieczenia. Zdecydowanie służy mu leżakowanie w lodówce kilka godzin przed poczęstunkiem.


Rafaello na herbatnikach – ciasto bez pieczenia. Będziesz potrzebować:

- kostkę masła
- szklankę cukru
- litr mleka
- 1 żółtko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 g. wiórek kokosowych
- płatki migdałów do dekoracji (opcjonalnie)

- herbatniki w dużej ilości – musi wystarczyć na trzy warstwy blachy, ja kupowałam w Biedronce dwie spore paczki i na dużą blachę zabrakło, musiałam biec do sklepu

3 szklanki mleka gotujemy z cukrem. 1 szklankę mieszamy z żółtkiem i mąkami. Gęstą masą wlewamy na gotujące się mleko. Uwaga! Trzeba cały czas mieszać, budyń natychmiast przywiera. Zostawiamy do ostygnięcia.

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy wiórki oraz – stopniowo - chłodny krem budyniowy aż do powstania gęstego i jednolitego kremu.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierwszą warstwę, przylegających do siebie, herbatników. Nakładamy troszkę więcej niż jedną trzecią kremu. Potem znów ciastka i znów krem. Na końcu ciastka, a na wierzch mniejszą porcję kremu. Wszystko posypujemy kokosem, migdałami (u mnie polewa czekoladowa i wiórki kokosowe) i na noc do lodówki. 

A rano... Rano już czysta przyjemność do kawy :)
Smacznego!

A może przepis na:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Barwy i odcienie codzienności , Blogger