W gorące dni trudno
zmobilizować się do stania w kuchni i dodatkowego jej ocieplania rozgrzanym
piekarnikiem. Co jednak zrobić, gdy na drugi dzień wybieracie się z wizytą do
znajomych i obiecaliście przywieźć coś słodkiego i domowego? Jak to co?
Przygotować rafaello na herbatnikach! Ciasto pyszne i bez pieczenia.
Zdecydowanie służy mu leżakowanie w lodówce kilka godzin przed poczęstunkiem.
Rafaello na herbatnikach – ciasto bez
pieczenia. Będziesz potrzebować:
- kostkę masła
- szklankę cukru
- litr mleka
- 1 żółtko
- 1 żółtko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 g. wiórek kokosowych
- płatki migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
- herbatniki w dużej ilości – musi wystarczyć na trzy warstwy blachy, ja kupowałam w Biedronce dwie spore paczki i na dużą blachę zabrakło, musiałam biec do sklepu
- płatki migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
- herbatniki w dużej ilości – musi wystarczyć na trzy warstwy blachy, ja kupowałam w Biedronce dwie spore paczki i na dużą blachę zabrakło, musiałam biec do sklepu
3 szklanki mleka gotujemy z cukrem. 1 szklankę mieszamy
z żółtkiem i mąkami. Gęstą masą wlewamy na gotujące się mleko. Uwaga! Trzeba
cały czas mieszać, budyń natychmiast przywiera. Zostawiamy do
ostygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch,
dodajemy wiórki oraz – stopniowo - chłodny krem budyniowy aż do powstania
gęstego i jednolitego kremu.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierwszą warstwę, przylegających do siebie, herbatników. Nakładamy troszkę więcej niż jedną trzecią kremu. Potem znów ciastka i znów krem. Na końcu ciastka, a na wierzch mniejszą porcję kremu. Wszystko posypujemy kokosem, migdałami (u mnie polewa czekoladowa i wiórki kokosowe) i na noc do lodówki.
A rano... Rano już czysta przyjemność do kawy :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz