17 czerwca

Rożki z ciasta francuskiego z serem

Ciasto francuskie rożki z serem

Gotowe ciasto francuskie często gości w mojej lodówce czekając na tak zwaną czarną godzinę w postaci zapowiedzianych w ostatniej chwili gości lub nagłego głodka na coś słodkiego. Kiedyś polecono mi ciasto z Biedronki i rzeczywiście je sobie chwalę. A że tym razem obok niego w lodówce pojawiła się porcja świeżego, wiejskiego sera... pojawiła się i wena na rożki z serem.


Potrzebne będą:

- dwa opakowania ciasta francuskiego
- ok. 40 dkg sera
- śmietana lub jogurt naturalny
- cynamon i wanilia
- cukier
- rodzynki
- jedno białko do posmarowania

Ser przygotuj na słodko tak, jak najbardziej lubisz. U mnie ugnieciony z cukrem i jogurtem, z odrobiną cynamonu i utartej wanilii oraz rodzynkami

Ciasto kroimy na kwadraty ok. 6x6 cm. Na każdy nakładamy około łyżkę przygotowanej masy serowej i szczelnie zaklejamy. Trzeba robić to dość mocno, ale ponieważ ciasto w pieczeniu się rozwarstwia, i tak może się zdarzyć, że ciastka się otworzą. Jednak nawet otwarte smakują pysznie :) Każdy trójkąt smarujemy białkiem i posypujemy odrobiną cukru.

Rożki układamy na blaszkę wyłożoną papierem, którym było owinięte ciasto francuskie lub papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku 15-20 minut aż się ładnie zarumienią. Potem można posypać jeszcze cukrem pudrem.

Smacznego!

A może przepis na:


domowe pączki                           rogaliki drożdżowe z serem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Barwy i odcienie codzienności , Blogger