Przepis na domową karpatkę - składniki na ciasto:
- pół paczki masła lub margaryny (125 g)- szklanka wody
- szklanka mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 5 jajek
Przygotowanie ciasta na karpatkę:
Masło i wodę gotujemy - najlepiej w garnku, który nie lubi przypalać. Porcjami dodajemy mąkę energicznie mieszając i rozcierając ewentualne grudki. Uwaga - łatwo przywiera! Gdy masa zrobi się gęsta, odstawiamy o ostygnięcia.Po wystudzeniu dodajemy jajka oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. Kiedyś osobno ubijałam białka, teraz już się tak nie męczę :) Ciasto powinno być gęste i lepkie.
Jeśli macie dwie takie same blachy (ok. 25x35 cm), ciasto dzielimy na pół i rozkładamy równomiernie w blachach na papierze o pieczenia i pieczemy około pół godziny w 180 stopniach. Jeśli blaszka jest jedna, karpatkę pieczemy na dwie tury. Ciasto powinno ładnie się zarumienić, ale nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, bo możemy stracić te smakowite fałdki i wypustki.
Przepis na domową karpatkę - składniki na krem:
- 0,75 litra mleka
- szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina utartej wanilii lub opakowanie cukru
- szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina utartej wanilii lub opakowanie cukru
- 2 żółtka jajek
- paczka masła (200 g).
- paczka masła (200 g).
Przygotowanie kremu karpatkowego:
0,5 litra mleka gotujemy z cukrem i wanilią. 0,25 litra mleka (szklankę) mieszamy w osobnym garnku z mąkami i żółtkami jajka. Masę wlewamy na gotujące mleko i energicznie mieszamy (łatwo przywiera). Po uzyskaniu konsystencji gęstego budyniu, odstawiamy o całkowitego wystygnięcia.
Do zimnej masy dodajemy partiami masło i dokładnie miksujemy do gładkiego kremu. Zajmuje to od 10 do 15 minut.
Krem nakładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy cukrem pudrem, odstawiamy w chłodne miejsce. Jeśli trzymacie karpatkę w lodówce, na pół godziny przed planowaną kawą warto ją wyjąć, żeby ciasto zdążyło zmięknąć.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz