04 lutego

Przepis na piernik świąteczny

Przepis na świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi


Nie lubię pierników. Stop. Nie lubiłam. Czas przeszły. Od ostatniego Bożego Narodzenia uwielbiam to ciasto. Jedno, konkretne, z przepisu znajomej. Trzy blaszki piernika zrobionego przed świętami rozeszły się w ekspresowym tempie. Jedną musiałam (dosłownie!) schować, by dotrwała do wigilii. Po tygodniu od upieczenia piernik smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo!

To zdecydowanie świąteczny smak, ale gdy tak sobie o nim teraz myślę to... zjadłabym mimo, że od Bożego Narodzenia minęło już trochę czasu :) Jeśli zatem szukacie przepisu na piernik świąteczny, ale taki, który smakuje cały rok, dobrze trafiliście!

Składniki na piernik świąteczny - dwie blaszki keksówki:

- 250 g. masła
- 4 łyżki miodu
- 200 g. brązowego cukru
- 240 g. białego cukru
- 650 g. mąki pszennej
- 6 jajek
- 2 szklanki mleka
- 6-8 łyżeczek przyprawy do piernika
- 4 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżeczek kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- powidła śliwkowe (ok. 15 łyżek)
- marcepan - ok. 200 g.

Składniki na polewę czekoladową:
- pół szklanki cukru
- 1 - 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 18%

W garnku rozpuszczamy masło, cukry, miód, połowę powideł śliwkowych (7 łyżek), przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Oczywiście wszystko musi być dobrze wymieszane.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy, dodajemy mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Mieszamy.

Następnie do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy.

Ostanie w masie lądują ubite na sztywno białka. Znów mieszamy - tym razem już tylko łyżką.

Wlewamy masę do dwóch keksówek (30x12 cm) wysmarowanych tłuszczem i pieczemy około 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Wystudzone ciasto należy przekroić poprzecznie na 3 części. Jedną warstwę smarujemy masą marcepanową, drugą - powidłami śliwkowymi i składamy w całość.

Składniki na polewę rozpuszczamy w garnuszku i gdy masa odrobinę przestygnie, polewamy pierniki.

Smacznego!


Zobacz także przepis na:

Sernik w czarnej ramce,                   Murzynek Cioci,                          Świąteczny miodownik
                  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Barwy i odcienie codzienności , Blogger