02 lutego

Łatwa babka z kakao

Łatwa babka z kakao. Sprawdzony przepis na domowe ciasto

Odkąd przyjaciel podzielił się ze mną tym przepisem, babka stała się jednym z moich ulubionych wypieków "na szybko". Pracy przy niej niewiele, ładnie wyrasta i doskonale smakuje. Najczęściej piekę ją w podłużnej blaszce (36x22 cm), a po upieczeniu posypuję cukrem pudrem, czasem lukrem.



Składniki na babkę:

1,5 szklanki cukru,
5 jajek
1 torebka cukru wanilinowego,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,75 kostki margaryny,
0,75 szklanki mleka,
3 szklanki maki,
3-4 łyżeczki kakao
Margarynę należy roztopić razem w rondelku i zostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubijamy pianę z białek, a żółtka miksujemy z cukrem. 
Dodajemy do nich cukier wanilinowy, mleko oraz chłodną (roztopioną) margarynę. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę (ja czasem przesiewam ją przez sito, wtedy babka jest pulchniejsza) oraz wlewamy pianę z białek. 
Niewielką ilość ciasta odlewamy i mieszamy z kakao, a potem wlewamy naprzemiennie, tworząc wzorki do wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą) blaszki. 
Pieczemy w temperaturze 180°C ok. 45-50 minut.

Smacznego!

A może przepis na:

domowe pączki                           czekoladowe ciasto z kokosem


       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Barwy i odcienie codzienności , Blogger