Odkąd przyjaciel podzielił się ze mną tym przepisem, babka stała się jednym z moich ulubionych wypieków "na szybko". Pracy przy niej niewiele, ładnie wyrasta i doskonale smakuje. Najczęściej piekę ją w podłużnej blaszce (36x22 cm), a po upieczeniu posypuję cukrem pudrem, czasem lukrem.
Składniki na babkę:
1,5 szklanki cukru,
5 jajek
1 torebka cukru wanilinowego,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,75 kostki margaryny,
0,75 szklanki mleka,
3 szklanki maki,
3-4 łyżeczki kakao
1 torebka cukru wanilinowego,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,75 kostki margaryny,
0,75 szklanki mleka,
3 szklanki maki,
3-4 łyżeczki kakao
Margarynę
należy roztopić razem w rondelku i zostawić do wystygnięcia. W tym czasie
ubijamy pianę z białek, a żółtka miksujemy z cukrem.
Dodajemy do nich cukier
wanilinowy, mleko oraz chłodną (roztopioną) margarynę. Dodajemy proszek do
pieczenia i mąkę (ja czasem przesiewam ją przez sito, wtedy babka jest
pulchniejsza) oraz wlewamy pianę z białek.
Niewielką ilość ciasta odlewamy i
mieszamy z kakao, a potem wlewamy naprzemiennie, tworząc wzorki do wyłożonej
papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą)
blaszki.
Pieczemy
w temperaturze 180°C ok. 45-50 minut.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz