07 października

Szybkie ciasto puszek - przepis

Przepis na szybkie puszyste ciasto puszek
To puszyste ciasto robię od wielu lat. Właściwie od dziecka. To był jeszcze czas, gdy przepisów szukało się w gazecie, a potem wycinało i wklejało do specjalnego zeszytu. I przepis na puszek wciąż w tym starym zeszycie jest. Kiedyś piekłam je często, ponieważ jest szybkie, proste i smaczne. Teraz - trochę rzadziej, bo wolimy wilgotniejsze ciasta. Ale nadal je polecam jako dodatek do kawy, albo ciasto do przełożenia kremem.

Składniki na ciasto puszek (blacha 14x32 cm):

- paczka masła lub margaryny (200 g.)
- 5-6 jajek (osobno żółtka i białka ubite na sztywną pianę)
- 1 szklanka cukru (u mnie niepełna)
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- cukier waniliowy - u mnie prawdziwy i bardzo aromatyczny, więc niecałe pół łyżeczki

Jak przygotować ciasto puszek?

Bardzo prosto! Do miski wrzucamy masło, żółtka jajek i cukry. Dokładnie miksujemy.

Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, ocet i olej. Znów miksujemy.

Na końcu trzeba jeszcze dodać ubitą pianę z białek i wymieszać - teraz już najlepiej łyżką.

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni około 45-50 minut.

Smacznego!

A może przepis na:

Łatwe ciasto drożdżowe                     Ciasto czekoladowe

    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Barwy i odcienie codzienności , Blogger